آشنایی با سبوس برنج
سبوس در اصل لایه نازک و غلاف محافظ دانه برنج است که پس از فرآوری از آن حاصل میشود.
البته سبوس لایه دوم برنج به حساب میآید چون لایه اول آن بسیار سفت و محکم است و تقریباً ارزشی غذایی ندارد.
این غلاف محافظ دارای ارزش غذایی بسیار زیادی است و از زمانهای قدیم نقش ویژهای در مباحث پزشکی و طب سنتی داشته و برای اهداف مختلفی تجویز شده است.
زمانی که لایه محافظ و خارجی از برنج جدا میشود تقریباً تمامی ارزش غذایی برنج از دست میرود و سبوس برنج سرشار از ویتامینها مختلف خواهد بود.
به عبارت دیگر سبوس برنج به پوسته خارجی، جنین، لایه آلرون و سلولهای خارجی چسبیده به آندوسپرم نشاستهای دانه برنج گفته می شود که حاوی مقادیر بالای مواد مغذی بوده و به درمان دیابت کمک می کند.
فشار خون بالا را کاهش می دهد و از سرطان معده و روده بزرگ پیشگیری می کند.
به لایه های خارجی دانه برنج که به رنگ قهوه ای هستند سبوس برنج گفته میشود.
این لایه ها از طریق آسیاب کردن دانه ها در کارخانه شالیکوبی از دانه برنج جدا میشود
دانه های شالی برنج دارای دو لایه پوسته محکم و قهوه ای شکل هستند
لایه اول که در ظاهر دانه است سبوس بی خواص است که مناسب مصرف نمیباشد
لایه دوم که به دانه سفید چسبیده است و بعد از لایه سوم است سبوس خواص دار برنج گفته میشود
این لایه سرشار از انواع مواد معدنی منگنز، فلوراید، ،آهن و ویتامین های نظیر E,Bاست.
لایه ای که به عنوان سبوس برنج در بازار فروخته میشود باید از لایه دوم دانه برنج باشد در غیر این صورت آن سبوس قابل مصرف نیست .
تحقیقات و پژوهش ها بیانگر این است بیش از ۶۰ نوع بیماری موجود در جهان هستی توسط سبوس برنج از نوع لایه دوم پیشگیری و درمان میشود.
خواص سبوس برنج برای دام
سبوس گندم و برنج از محصولات اصلی هستند که به مقدار زیادی در کشور تولید می گردند، از سالیان قبل سبوس یکی از خوراک های اصلی در جیره های دام محسوب می شده است .
آزمایشات نشان می دهند که ارزش غذایی سبوس برنج و سبوس گندم تقریبا برابر است به همین دلیل در جیره غذایی دام و طیور مورد استفاده قرار می گیرد .
در تحقیقی که روی گاوهای شیری به عمل آمده مشخص شد شیر گاوهای که از سبوس برنج استفاده کرده بودند و گاوهایی که از سبوس گندم استفاده کرده بودند تقریبا یکسان است.
ماده خشک سبوس تعیین کننده ارزش غذایی سبوس و در نهایت کیفیت آن است ، سبوس مرغوب باید خالص و عاری از هرگونه خاک و مواد خارجی باشد.
سبوس ماده غذایی است که برای تغذیه دام و طیور مورد استفاده قرار می گیرد دلیل استفاده از این ماده غذایی در خوراک دام و طیور علاوه بر خاصیت زیادی که دارد مورد علاقه دام و طیور نیز می باشد و دامداری ها از ان در جیره غذایی استفاده می کنند .
بیش تر کشورهای جهان گندم و برنج را به عنوان اصلی ترین ماده غذایی مصرف می کنند در کنار برنج و گندم دو فرآورده جانبی تولید می شود یکی سبوس برنج و دیگری ساقه برنج است.
گندم نیز شامل ساقه و سبوس است ، سبوس برنج و گندم که پوسته خارجی و داخلی و مغز با هم ترکیب می شوند کاربردهای فراوانی دارند و یکی از این کاربردهای آن استفاده در خوراک دام و طیور می باشد .
میزان مصرف مجاز سبوس برنج در خوراک متراکم نشخوارکنندگان
گوساله : ۵%
گاو گوشتی : ۲۰ درصد
بره : ۵ درصد
میش : ۱۵ درصد
گاو شیری : ۲۰ درصد
خواص سبوس برنج در شیر
برای شادابی پوست و جلوگیری از پیری پوست می توانید سبوس برنج را با شیر مصرف کنید.
امروزه یکی از مهمترین آنتی اکسیدان های طبیعی شناخته شده ویتامین E است که به صورت محلول در چربی بوده و در سبوس برنج به فراوانی یافت می شود.
بهتر است برای استفاده هر چه بهتر هر صبح ناشتا یک قاشق غذاخوری سبوس را در یک لیوان شیر مخلوط و در صورت تمایل به همراه کمی عسل شیرین کرده و میل نمایید.
با ترکیب یک قاشق سبوس برنج و ۲۰۰ میلی لیتر شیر می توان نوشیدنی خوشمزه ای درست کرد.
برای بهره مند شدن از تاثیر سبوس برنج در تقویت پوست در هنگام استفاده یک قاشق غذاخوری سبوس برنج را در یک لیوان شیر و عسل مخلوط کرده و میل کنید
صبح ها می توانید یک قاشق غذاخوری از آنرا در یک لیوان شیر مخلوط کرده و به همراه عسل میل کنید.
این ترکیب برای شادابی و شفافیت پوست و تقویت مو بسیار مفید است.
خواص سبوس برنج برای یبوست و درمان معده
بر اساس پژوهش های مختلف سبوس غنی ترین منبع غذایی فیبر و الیاف گیاهی محسوب می شود.
این فیبر و الیاف را که بیشتر مواد سلولزی و همی سلولزی می باشد، موجب افزایش حجم مدفوع می گردد.
افزایش حجم مدفوع عامل اساسی مبارزه با یبوست و بیماری کولون و پیدایش سرطان کولون می باشد.
تحقیقات نشان داده که سبوس مهم ترین راه درمان طبیعی یبوست به شمار می رود.
جلوگیری از یبوست نیز از بروز بواسیر، شقاق، فیستول، شکاف بافت معده و عفونت های دستگاه گوارش (که غالباً در میان افراد مسن مشاهده می گردد) پیشگیری می کند.
گفته شده فیبر موجود در سبوس برنج ۱۰ برابر بیشتر از اسفناج است و این ماده غذایی یکی از غنی ترین منابع فیبر می باشد.
که به تنظیم حرکات روده کمک کرده و برای درمان اختلالات روده همچون یبوست، نفخ و گاز روده مفید می باشد.
طبق تحقیقات انجام شده سبوس برنج غنی از الیاف گیاهی و فیبر است که اکثرا از مواد های همی سلولزی و سلولزی هستند.
موادهای سلولزی و همی سلولزی باعث افزایش مقدار مدفوع میشود.
افزایش مقدار مدفوع عامل اصلی جلوگیری از یبوست و کولون و همینطور پدیدار شدن سرطان کولون میشود.
تحقیقات ثابت کرده است مواد غذایی سبوس برنج از اصلی ترین راه های درمان طبعیبی یبوست است.
درمان یبوست باعث میشود از بروز بواسیر شکاف بافت معده، عفدنت دستگاه گوارش، شقاق، فیستول جلوگیری میشود.
خواص سبوس برنج و گندم
سبوس برنج، سرشار از ویتامینهای گروه B بهخصوص ویتامین ۱ Bیا همان تیامین است که برای درمان و پیشگیری از ریزش موها بسیار مفید است.
از طرف دیگر، سبوسها میتوانند برای درمان یبوست هم بسیار مفید باشند.
البته در درمان یبوست، نقش استفاده از سبوس گندم بسیار پررنگتر از سبوس برنج است.
افراد مبتلا به یبوست میتوانند از روزی یک قاشق مرباخوری مصرف پودر سبوس گندم را شروع کنند و پس از ۴ روز، یک قاشق مرباخوری دیگر به آن اضافه کنند.
البته سبوسها زمانی میتوانند در درمان یبوست موثر باشند که با آب فراوان مصرف شوند.
سبوسها حاوی فیبرهای محلول و نامحلولی هستند که آب را به خود جذب و حجم زیادی را در دستگاه گوارش ایجاد میکنند.
این کار باعث تحریک و افزایش حرکات دودی روده و نرم و آسان شدن دفع مدفوع میشود.
شما میتوانید سبوس برنج را بهصورت دمکرده نیز مصرف کنید یا آب آن را روی برنج بریزید و بخورید.
ادامه دارد…